Verf

Kleuren

Verf is een van de meest invloedrijke middelen om de sfeer in huis te bepalen. Licht, donker, glansgraad, textuur of manier van aanbrengen geven het interieur een volledig andere uitstraling.
Daarnaast kun je uiteraard ook je meubels en accessoires van een andere kleur verf voorzien om de ambiance te veranderen.

Het is bekend dat kleur je stemming beïnvloedt. Bekijk hier wat kleur voor je humeur doet.

Sfeer en keuze

Natuurlijke materialen

Pure natuurlijke, onbehandelde materialen (bijvoorbeeld steigerhout) zijn "hot" op interieurgebied. We laten veel meer zien van de oorsprong van ons interieur. Balken en bijzondere verbindingen in ons huis mogen gezien worden, geschilderd hout strippen we kaal en een oude kast mag best oud blijven.

De schoonheid van natuurlijke elementen komt des te meer tot z'n recht door contrasterende verf in het interieur toe te passen. 
Je kunt ook kiezen voor verftechnieken als pandomo of velvet-touch die zorgen voor een levendig effect.
Door deze juist in hypermoderne, strakke huizen toe te passen wordt het "rigide" karakter van de ruimte doorbroken.

Sfeer en stijl

Effect en resultaat

Binnen elke interieurstijl zijn er effecten en stijlbevestigende kleuren te vinden. Kalkverven roepen direct de nostalgische sfeer op van het Franse platteland, ook in een nieuwbouwwoning. 

Metallic verf geeft juist een industrieel tintje en de internationale allure van clubs en hotels. Met verf kun je best experimenteren, omdat je er altijd weer overheen kunt schilderen wanneer het niet wordt wat je ervan had verwacht. 

Trends

Vergrijsd en luxe

In interieurs van nu zie je vergrijsde kleuren veel terug komen. Door deze te combineren met luxe materialen zoals gouden, bronzen en zilveren materialen ontstaat een spannende combinatie van eenvoud en luxe.

Een andere trend is het contrast tussen warm en koud. Door de groeiende mix van culturen zie je vaak felle, bijna tropische kleuren in combinatie met onze noordelijke “koele” kleuren zoals blauw en groen. 

Bestaande kleuren

Nieuwe verftechnieken

Daarnaast wordt ‘ton sur ton’ nog steeds toegepast, maar met andere materialen (glansgraad, textuur) en methodes van aanbrengen. 
Een combinatie van een hoogglans verf met extra mat of een korrelige verf die een fluweel effect lijkt te hebben geeft bijvoorbeeld een verrassend effect.

Welke stijl?

Zo kies je beter

Laat je inspireren door woonbladen en interieursites. Stel zelf je moodboard samen om te bepalen welke kleur jou het meest bevalt.
Houd hierbij rekening met de ruimte en waar de ruimte voor bedoeld is.
Let ook op het tijdstip waarop je gebruik maakt van de ruimte.
Overdaad schaadt. Te enthousiast toegebrachte speciaaltechnieken kunnen nogal overheersend zijn en daardoor gaan irriteren.
Je kunt de ruimte vergroten of juist verkleinen door verf op de juiste manier toe te passen. Bekijk hier een handig overzicht met tips & trucs.