Van afval tot design: dit zijn de 5 tofste recyclende ontwerpers

Dirk Vander Kooij
Runt samen met zijn broer Willem (die de zakelijke kant voor zijn rekening neemt) een internationaal succesvol ontwerpbedrijf vanuit een loods op een oud industrieterrein in Zaandam. Naast onverwoestbare tafels en stoelen maakt Dirk ook speakers die dankzij de dikke plastic behuizing niet mee resoneren en daardoor volkomen ‘droog’ klinken. Kan naar hartenlust experimenteren. Alle ontwerpen die mislukt uit de 3D-printer komen, gaan de shredder in en krijgen een herkansing.

 

Foto: Dirk vander Kooij

Kranen/Gille
Zijn niet met hergebruikt plastic bezig maar recyclen wel weckpotten die ze eigenhandig ophalen bij den menschen thuis. Hiervan worden fraaie Mecklampen van gemaakt. Omdat de donateurs van weckpotten ook vaak kleinere exemplaren aanboden (en waarschijnlijk blij waren dat ze er vanaf waren) zijn Jos Kranen en Johannes Gille ook de kleine potjes gaan hergebruiken. Hoewel ze na tien jaar werk net hun eerste grote overzichtstentoonstelling achter de rug hebben, kiest het duo er bewust voor om de prijzen relatief betaalbaar te houden. Onder het mom: hoe meer zielen, hoe meer vreugd.

 

Foto: Kranen/Gille

Christien Meindertsma
Meindertsma, bekend dankzij de veel geïmiteerde gebreide poefen van haar hand, ontwikkelde vorig jaar de Flax-stoel. De stoel  is gemaakt van mais en suikerriet en is na gebruik in z’n geheel afbreekbaar. Het ontwerp van Meindertsma won vorig jaar de Dutch Design Award en een Future Award. Volgens de ontwerpster is het belangrijk dat designers wat meer gaan nadenken over de impact van hun werk. Ze pleit er voor dat producten vaker onderdeel zijn van een circulair systeem waar ze kunnen worden afgebroken of hergebruikt.

 

Foto: Christien Meindertsma

Kim & Koen

Kim en Koen werken met zwerfmateriaal. "Materiaal met potentie, maar zonder functie", zoals ze het zelf omschrijven. Hun ontwerpen zijn strak en zonder poespas. Wil je een van hun designs met eigen ogen zien? Breng dan een bezoekje aan dagzaak In Kannen & Kruiken in Breda. Daar staat bovenstaande kast, gemaakt van verschillende stukken resthout.

 

Foto: Kim & Koen

Plastic Whale

Elk jaar vist de Amsterdamse organisatie Plastic Whale met bedrijven, scholen en dagjesmensen kilo's plastic uit de grachten. Oprichter Marius Smit (45) maakte er al een stuk of tien sloepen van en stort zich nu op de markt voor kantoormeubelen. Zo ook bovenstaande stoelen, die geïnspireerd zijn op de vin van een walvis. "Mensen zijn verbaasd over hoe mooi het is. Dit is geen studentikoos spul", zegt Smit tegen RTL Z. 

 

Foto: Plastic Whale

Tekst: Matthijs van der Pol

Deel dit bericht