Tien tips om groots te wonen op een klein oppervlakte

Wie een kleine woning heeft, moet woekeren met de ruimte. Met deze slimme trucs valt er wel degelijk wat van te maken. De doorlopende woningnood leidt er toe dat er zeker in de steden steeds meer kleinere woningen worden opgeleverd van rond 45 m2. Dat is niet veel maar niet per se te weinig. Want wie slim met de inrichting omgaat, kan toch een leefbare woonomgeving creëren die er ook nog eens aantrekkelijk uitziet.

1. Gebruik één toonzetting
Hoe meer kleuren, materialen en stijlen door elkaar, des benauwder de kleine woning overkomt. Kies voor een basiskleur, breidt die kleurfamilie uit in hetzelfde palet en beperk je verder tot een enkel goed geplaatst accent. Door één toonzetting te gebruiken creëer je eenheid en rust wat op het oog overkomt als ruimer dan de ruimte in werkelijkheid is. Dat geldt ook voor de decoraties aan de muur.

2. Buiten
Wie over een balkon (of tuin) beschikt kan de buitenruime bij de woonkamer trekken door de plaatsing van een eyecatcher. Dat kan een plant zijn, of een minisetje stoelen met een tafel, als het object maar de aandacht trekt. Door de blik van binnen naar buiten te verlengen, wordt de nadruk gelegd op de buitenwereld. Dat geeft een ruimtelijker effect en een gevoel van vrijheid.

 3. Dubbele functies
De hocker bij de bank doet ook dienst als tafel en zitmeubel en de eetkamertafel is tevens het bureau voor het thuiskantoor; wie beperkte ruimte heeft, ontkomt er niet om objecten in huis dubbel of zelfs driedubbel te benutten. Neem die overweging mee bij de aanschaf van een bank. Wie vaak gasten over de vloer heeft, kan eventueel kiezen voor een slaapbank.

4. Spiegel aan de wand
Spiegels kunnen onze ogen op een gunstige manier in de maling nemen, als het om de inrichting van een kleine woning gaat. Een spiegel fungeert als een extra venster en vergroot de ruimte. Spiegels kunnen ook als extra reflecterende lichtbron werken in kleine ruimtes waar het daglicht schaars is.

5. Op poten
Kubusachtige banken, kasten en tafels die tot de vloer doorlopen blokkeren de zichtlijnen in de ruimte. Letterlijk. Kies daarom voor meubilair dat op poten staat. Daardoor blijft de vloer in het zicht verder doorlopen wat een optisch, ruimtelijk effect geeft. Ook belangrijk: plaats meubels niet strak tegen de muur maar laat een paar centimeter vrij. Een kleine ruimte vraagt om lucht.

 6. Kleine, verplaatsbare stukken
Een grote salontafel waar constant de knieën tegenaan gestoten worden, of een paar kleine koffietafels, misschien wel met zo’n handig handvat? Wie een kleine ruimte bewoont, moet snel en makkelijk kunnen herschikken. Zo kan het kleine handige tafeltje ook dienst doen op het balkon of ’s avonds naast de bank. Voor de drankjes.

7. Liever enkele grote dan veel kleine
Kan tegenstrijdig overkomen maar in een kleine ruimte kun je beter een paar grote meubels neerzetten dan de ruimte volstouwen met een veel klein meubilair. Let wel op: houd de aantallen beperkt. Wel een grotere bank en een lekkere houten tafel, maar niet ook nog een paar boven formaat fauteuils.

8. Deel op in zones
Hoe gering de afmetingen van de huis- of slaapkamer ook zijn: deel de ruimte op in gebruikszones door natuurlijke afscheidingen te gebruiken. Een strategisch geplaatste plant of kast of een gordijn kan al duidelijk maken waar het zitgedeelte ophoudt en het eetgedeelte begint. Dat werkt ook met de overgang van kleur aan de wand of een kleed op de vloer. Het afbakenen van functies houdt de ruimte open en helder.

9. Opbergen
De grootste crime van een kleine woning is het gebrek aan opbergruimte. Investeer daarom in goede kasten. Laat ze desnoods op maat maken. Pas op bij open kasten. Zicht op rommel kan de gewenste rust danig verstoren. Laat verder gangkasten of opberghokken dubbelen als garderobe. Bij de keus van een bed valt het sterk te overwegen een exemplaar te kiezen dat op hoge poten staat. De vier vierkante meter onder bed kan zo extra benut worden als opbergruimte.

10. Richt de blik omhoog
Naast de breedte en diepte is er ook nog de hoogte van de ruimte die benut kan worden. Hangende lampen werken fantastisch. Net als gordijnen die van plafond tot vloer de hoogte van de ruimte accentueren. Kijk ook naar de lijnen op de vloer. Langwerpige houtdelen of laminaat die in de lengte liggen maken de ruimte -optisch- langer.

Tekst: Matthijs van der Pol

Deel dit bericht