Rooftop hotspot DeDAKKAS: Borrelen bovenop de parkeergarage met prachtig uitzicht

Op het dak van één van de lelijkste gebouwen van Haarlem zit sinds kort een prachtige glazen kas, mét restaurant en groot terras. Oftewel: DeDAKKAS. Het groene horecapaviljoen zit goed verstopt, maar als je het eenmaal hebt gevonden…

Het lelijkste gebouw van Haarlem is nu de mooiste plek van de stad
Terwijl Dennis de Waart midden in de winter bovenop het dak van parkeergarage De Kamp stond te genieten van het waanzinnig mooie uitzicht over Haarlem had hij een ‘Eureka-momentje’: Dit is de perfecte plek voor een ‘groen horecapaviljoen’.

 

“Vrienden van mij vertelden over het uitzicht over de binnenstad van Haarlem vanaf het dak van de parkeergarage. Ze hadden daar met de jaarwisseling gestaan om het vuurwerk te bekijken”, vertelt Dennis. Zijn nieuwsgierigheid was direct gewekt en niet veel later liep hij in januari 2014 zelf het dak op. “Het viel me op dat het dak nagenoeg leeg stond. Alles kwam daar voor mij samen. Mijn interesse in transformatie van gebouwen, creatieve horecaconcepten en een industriële, groene, stedelijke omgeving. Bovendien zorgde het uitzicht op de oude binnenstad van Haarlem ervoor dat het lelijkste gebouw van Haarlem nu de mooiste plek van de stad is. Mijn achtergrond in de architectuur gaf mij de juiste tools om die visie die ik daar ontwikkelde verder uit te werken." 

DeDAKKAS: Een succes vóórdat de bouw begon
Dennis wierp zichzelf in het diepe en schakelde hulp in van Victor van Veelen -die de zakelijke kant op zich nam- en Jeroen Spek, die al lange tijd de ambitie om een horecagelegenheid te starten, maar de perfecte locatie nog niet had gevonden. Samen werkten ze het idee uit en startten een crowdfunding campagne om de middelen bij elkaar te krijgen. “De campagne heeft uiteindelijk drie maanden geduurd waarbij we zelfs het dubbele hebben binnengehaald van wat vooraf was ingeschat.” DeDAKKAS was dus eigenlijk al een succes, vóórdat de bouw begonnen was. Het mag wel duidelijk zijn dat Haarlem hier op zat te wachten…

 

Lange voorbereiding, snel gebouwd
Maar dat ze zo snel investeerders hebben gevonden betekent niet dat de kas er in no time stond. Van idee tot uitgewerkt plan heeft de bouw van DeDAKKAS bij elkaar 4,5 jaar geduurd, waarbij de meeste tijd in het voorbereidende werk ging zitten. De daadwerkelijke bouw duurde slechts een maand of vier en in juni 2018 kon de kas dan eindelijk open. En hoe! Vanaf dag één is DeDAKKAS een groot succes, ondanks dat het goed verstopt zit. Wanneer je aan de voet van de parkeergarage staat moet je wel heel goed kijken om DeDAKKAS te zien. Maar de fijne sfeer, het heerlijke eten, het ruime terras en bovenal natuurlijk het waanzinnig mooie uitzicht werkt als een magneet. Het is de nieuwe lieveling van de Haarlemmers én de oplettende toeristen en dagjesmensen.

Niet ingewikkeld doen
DeDAKKAS heeft een laagdrempelige en vriendelijke sfeer. En dat is ook precies de bedoeling geweest van Dennis. “We wilden een tijdloze plek waar iedereen zich welkom voelt. En we wilden vooral géén ingewikkeld restaurant of een hippe tent worden. Gewoon een fijne plek waar je blijft hangen.”

 

En ingewikkeld is het ook zeker niet. Door de vele raampartijen -het is tenslotte een kas- is het erg licht in het restaurant en is er natuurlijk ook weinig ruimte voor aankleding aan de muren. En met slechts enkele grote planten in de kas kun je het interieur minimalistisch noemen. Maar kil? Zeker niet! Het prachtige uitzicht op de binnenstad is nou eenmaal waar je het liefst naar kijkt in deze setting.

Foto: Marjolein Sintenie

 

“Tijdens de bouw was bij mij mijn creatieve inspiratie een beetje op. Maar via vrienden kwamen we in contact met Bas en Alex van Buro Craft. We hebben samen het concept voor de inrichting en materialisatie van de inrichting naar een hoger niveau getild. Dit was erg inspirerend omdat halve ideeën van onze kant door hen werden vertaald tot het juiste concept. Alles werd langzaam zoals ik het wilde, zonder dat ik vooraf precies wist hoe ik het wilde.

Waar een kas is… is eigen groente en fruit!
Leuk zo’n enorme glazen kas bovenop de parkeergarage, maar heeft die kas -buiten het feit dat het er zo tof uitziet- ook nog een functie op het gebied van groente- en fruitteelt? Jazeker! “Naast het terras hebben we een tuin van 120 m² waar we eigen producten gaan verbouwen. Daarnaast zit er achterin de tuin ook al een bijenvolk én komt er een composteermachine die ons volledige GFT-afval kan verwerken tot vruchtbare grond. De rest van de tuin wordt eetbaar; Denk aan groente en kruiden. Dit doen we niet zozeer om in onze volledige behoefte te voorzien, maar meer om te laten zien hoe dingen groeien en daardoor te leren dat je geduld moet hebben voor voeding.”

 

Stadspark op het dak
Oorspronkelijk had Dennis ook de droom om er een stadspark bij te laten maken, maar dat kon vooralsnog niet doorgaan omdat ze maar een beperkt aantal parkeerplaatsen konden schrappen. Maar dat wil niet zeggen dat dit idee nu helemaal van de baan is, want het wordt nu toch nog heroverwogen. “Want een paviljoen in een park is toch ook veel leuker dan een paviljoen op een parkeerplaats?!”

 

Adres:
DeDAKKAS - Parkeergarage De Kamp
De Witstraat 1A, Haarlem 

 

Fotografie: Olaf Kramer Fotografie
Tekst: Marjolein Sintenie

Deel dit bericht