Dit zijn de vier meest begeerlijke designsteden van Europa

Natuurlijk vind je in Nederland geweldige interieur- en designwinkels. Maar toch kan het soms fijn zijn de grens over te hoppen om nieuwe inspiratie op te doen.

1.  Kopenhagen
Denemarken heeft wereldberoemde ontwerpers als Arne Jacobsen, Finn Juhl, and Jacob Jensen voortgebracht. In Kopenhagen zijn de sporen van de typische Scandinavische designstijl -eenvoudig, minimalistisch en functioneel- overal terug te zien. Zoals bijvoorbeeld in hotel SP34, het niet goedkope maar wel erg hippe hotel vol houten meubilair, koperen lampen en groene planten.

Het aardige aan Kopenhagen is dat de designliefhebbers onder ons van het ene feest der herkenning in het ander rollen. De Normann Copenhagen flagshipstore is hier uiteraard te vinden. Net als Hay House (met jawel, de meubels van Hay), de Vipp Concept store (van de pedaalemmers) en het zilver van Georg Jensen. In Designer Zoo is van alles een beetje samengebracht, aangevuld met kunst en handwerk van glas, keramiek en textiel.

2. Milaan
Milaan is vooral dankzij de jaarlijkse meubelbeurs Salone de Mobile half april (nu dus), één van de belangrijkste designsteden van Europa. Maar ook buiten die periode is het designcentrum een bezoekje waard. Veel gallery’s, winkels en musea zijn te vinden in de Zona Tortona, een wijk die barst van de jonge ontwerpers die rammelen aan de poorten van de gevestigde orde. ’s Avonds kan hier ook gegeten en gedronken worden.

Milaan heeft naast een moderne ook een klassieke kant. Met designwinkels zoals het beroemde De Padova. Deze ruim opgezette hoekwinkel toont volledig ingerichte huiskamers vol tijdloze verfijning. In de Spazio Rossana Orlandi vallen de laatste trends te ontdekken, verzameld door de geweldig bebrilde mevrouw Orlandi zelf. Milanees design met een Nederlands tintje is er ook. Architect Rem Koolhaas is verantwoordelijk voor de renovatie van het museum Fondazione Prada.

3. Berlijn
Berlijn biedt iets unieks: de mogelijkheid om in de tijdmachine naar het Communistische Oost-Duitsland van voor de val van de muur te stappen. Rond de Karl Marxallee, de twee kilometer lange bijna honderd meter brede straat waar vroeger de militaire parades doorheen trokken, zijn tal van goed geconserveerde voorbeelden van Ossie-design te vinden. Met name de Kino International is een bezoekje waard. Boven op de gebouwen prijken nog her en der lichtreclames van Oost-Europese luchtvaartmaatschappijen die allang niet meer vliegen.

Wat opvalt is dat de Duitse designtraditie zelf niet zo heel erg ontwikkeld is, maar de stad wel tal van interieurwinkels kent waar sterk de nadruk op Scandinavisch werk ligt. Ting in de wijk Prenzlauerberg biedt een fraaie selectie, net als Vitra dat op de vierde etage van de KaDeWe is gevestigd. In Schwesterhertz (verspreid over drie plekken in de stad) zijn ook vazen, keramiek en sieraden te vinden

4. Helsinki
Internationaal is natuurlijk het serviesgoed van Italla bekend. Net als de kleding, badslippers en tassen van Marimekko. Beide merken hebben grote flagshipstores in het centrum van Helsinki. De wat minder bekende Finse designers verzamelen de krachten in het ‘design district’, verspreid over de wijken Punavuori, Kaartinkaupunki, Kamppi en Ullanlinna.

Artek Helsinki is een grote interieurwinkel met twee verdiepingen. Er wordt onder eigen merk verkocht, met eenmalige stukken die als materiaal voor tentoonstellingen hebben gediend, maar ook werk van ‘like-minded’ merken. In de Kartell Flagstore zijn de bekende plastieken stoelen en lampen van het merk. En bij Sagala Design vind je textiel, bladen en houten voorwerpen in die typisch Finse frisse, gezonde, natuurlijke stijl.

Tekst: Matthijs van der Pol

Deel dit bericht