Indian Summer: 5 herfstplanten die in de herfst bloeien

Wie denkt dat je tuin in de herfst wel klaar is met groeien en bloeien, die heeft het mis. Er zijn behoorlijk wat bloemen en planten die je tuin in de herfst net zo kleurrijk maken als in de zomer!

We zetten vijf planten en bloemen op een rij die je tuin ook in de herfst prachtig laten kleuren.

herfstbloemen herfstaster

Foto: Pixabay

1. Herfstaster
De herfstaster is een perfecte bloem om je tuin ook in de herfst te laten kleuren. De aster kan tegen de volle zon, maar staat bij voorkeur het liefst op een plek met schaduw. Bijkomend voordeel: je hebt er geen groene vingers voor nodig om ze te onderhouden.

Wel is het handig om in het voorjaar de uitgebloeide stengels te verwijderen. Vervolgens kun je de kale plekken opvullen door de asters met een schop uit de grond te lichten en de plant te scheuren. Verplaats ze vervolgens naar de open plekken. Op deze manier heb je in het najaar weer een mooie volle herfstaster.

herfstbloem ijzerhard

Foto: Pixabay

2. IJzerhard
IJzerhard is, zoals de naam al doet vermoeden, ijzersterk. De plant kan namelijk zelfs de winter overleven. Soms verdwijnen ze, maar no worries, ze zaaien zich vanzelf uit om in het voorjaar weer met nieuwe exemplaren te verschijnen. De plant heeft piepkleine bloemetjes in verschillende paarstinten en kan erg hoog worden. Extra leuk: vlinders zijn er dol op! 

herfstplant anemoon

Foto: Agnes Monkelbaan - Wikimedia

3. Herfstanemoon
Omdat de herfstanemoon lang blijft bloeien, behoort de plant tot de allermooiste herfstbloeiende vaste planten. Ze zijn verkrijgbaar in roze, wit en paars en bloeien van juli tot laat in de herfst. De planten zijn makkelijk te verzorgen en staan graag in (half)schaduw, maar let wel op dat de grond humusrijk moet zijn en niet al te droog mag zijn.

herfstplant geranium

Foto: Pixabay

4. Geranium Rozanne
De Geranium Rozanne is perfect als je ook tot ver in het najaar nog bloeiende planten wil. Deze borderplant stopt namelijk pas met bloeien als de eerste nachtvorst zich aan heeft gediend. Erg fijn aan deze bloeiende plant is dat het de border ook nog eens vrij houdt van onkruid én dat slakken er van af blijven!

Overigens moet je deze plant niet verwarren met de kamer- of balkongeraniums, want deze plant is echt bedoeld voor in de open border. 

herfstplant

Foto: Kwekerij Roovershof

5. Lampenpoetsersgras ‘Hameln’
Lampoenpoetsersgras is een van de meest toegepaste siergrassen in tuinen. En terecht, want de bloempluimen geven je tuin een prachtig speels karakter. In de herfst verkleuren de pluimen naar goudgeel en vooral wanneer de herfstzon er op schijnt krijg je een prachtig mooi effect. Aan het einde van de bloeitijd verdrogen ze, maar blijven ze nog hele winter aan de plant. Snoei ze vooral niet, want ook als het vriest zorgt dit siergras voor een geweldig mooi gezicht wanneer er een glinsterend laagje rijp op de pluimen zit.

De pluimen zijn overigens ook erg leuk ter decoratie in je interieur. Zet er één of meerdere in een mooie vaas en je bent al klaar!

Herfst in huis
Haal de herfst ook in huis met een mooie herfstkrans of op één van deze vijf subtiele manieren.

Bron: Hovenier Roel Zuidema
Headerfoto: Getty Images
Tekst: Marjolein Sintenie

Deel dit bericht