De 5 meest iconische huizen uit films

In sommige films stelen huizen de show. Vanwege de prachtige locatie, de bijzondere architectuur of simpelweg vanwege hun formaat. Sommige van deze huizen zijn echt, andere werden tot leven gewekt in de studio. Herken jij de paleisjes uit deze films?

The Great Gatsby
In deze verfilming van het bekende boek van F. Scott Fitzgerald liep half New York uit als in het gigantische herenhuis van Gatsby een feestje werd gegeven. En dat was niet voor niks, want menig koning zou jaloers zijn op dit schitterende paleis. In werkelijkheid wordt het gebouw niet bevolkt door de elite, maar lopen er studenten door de gangen. De makers gebruikten namelijk het International College of Management in een buitenwijk van Sydney als decor voor de buitenopnames. Dit gebouw uit 1895, ooit een school voor priesters, kreeg er dankzij digitale effecten nog wat leuke torentjes bij. Andere zaken werden juist (tijdelijk) verwijderd: om ervoor te zorgen dat de omgeving leek op die van de Amerikaanse oostkust moesten wat palmbomen het veld ruimen.

Home Alone
"Waar is Kevin?" Moeder Kate komt er op weg naar Parijs achter dat ze een van de kinderen is vergeten. De achtjarige Kevin is achtergebleven in het gigantische huis in Chicago, waar het gezin woont. Kevin maakt van de woning een ondoordringbare burcht om twee inbrekers af te schudden. Elke kamer en elk object wordt benut om de boeven letterlijk en figuurlijk onderuit te halen. In deze kerstklassieker uit 1990 speelt het huis dus een zeer belangrijke rol. Voor het gezin dat er destijds woonde, bleef het gewoon hun thuis. Ook tijdens de opnamen woonden ze er gewoon. Er was ruimte genoeg en veel van de binnenopnamen werden bovendien elders gefilmd. In 2012 werd het huis, dat 395m² groot is, voor ruim 1,5 miljoen dollar verkocht.

Edward Scissorhands
In een keurige buitenwijk, waar de huizen pastelkeurige tinten hebben, komt een bijzondere jongen te wonen. De verlegen Edward werd gemaakt door een uitvinder, die helaas overleed voordat zijn creatie af was. Daardoor heeft Edward geen handen, maar scharen, tot grote schrik én fascinatie van alle buurtbewoners. Het sprookjesachtige drama werd gefilmd in Florida, in het plaatsje Lutz, waar een aantal huizen een verfbeurt kreeg voor de filmopnamen. Pastel is de wijk nu niet meer, maar de huizen staan er nog. Wie op zoek gaat naar het mysterieuze kasteel op de berg, waar Edward opgroeide, komt echter bedrogen uit. Het kasteel was niet meer dan een façade, gebouwd bij de filmstudio.

Familie Flodder
De rijke stinkerds uit het fictieve plaatsje Amstelhaeghe krijgen het in 1986 zwaar te verduren, als de familie Flodder in hun villawijk Zonnedael komt wonen. Maatschappelijk werker Sjakie probeert de boel nog onder controle te houden, maar de prettig gestoorde familie zet binnen de kortste keren de buurt op stelten. De gigantische villa en de deftige buren vormen een mooi contrast met de asociale Floddertjes. Voor de eerste film werd er in een villawijk in Sittard gefilmd. Voor de latere films en de televisieserie werd de straat nagebouwd op een set in Almere. Nadat de serie eindigde, werd Zonnedael een oefenterrein voor de brandweer.

The Lake House
Dat het huis een belangrijke rol speelt in dit romantische verhaal met Sandra Bullock en Keanu Reeves, blijkt wel uit het feit dat de film ernaar vernoemd is. De filmmakers kozen het Maple Lake in de Amerikaanse staat Illinois als locatie. Ze mochten er draaien op voorwaarde dat ze na afloop de boel weer achterlieten zoals ze het gevonden hadden. Er werd druk gezocht naar een geschikt huis aan het meer, maar toen die zoektocht niks opleverde, besloot het productieteam dan maar zelf dat prachtige glazen gebouw rondom een grote esdoorn te bouwen. De boom stond in het midden van de bijzondere filmset, die na de draaidagen volgens afspraak weer werd afgebroken. Helaas!

 

Tekst: Kita van Slooten

Deel dit bericht