De Hot Lips plant is om te zoenen zo mooi!

De Psychotria elata, wordt ook wel ‘hot lips’, ‘hooker’s lips’ of ‘Mick Jagger’s lips’ genoemd. Waarom? Dat mag wel duidelijk zijn. De plant heeft vuurrode blaadjes in de vorm van verleidelijke lippen die op het punt lijken te staan je te zoenen!

Hot Lips is een tropische plant die van oorsprong te vinden is in de regenwouden van Centraal- en Zuid-Amerika, zoals in Costa Rica, Ecuador, Panama en Colombia. Helaas is de plant met uitsterven bedreigd door ontbossing. 

hot lips

Foto: Getty Images

De rode blaadjes zijn eigenlijk tijdelijke schutbladeren die ervoor zorgen dat de volwassen bloem zich ongestoord kan ontwikkelen, waardoor er uiteindelijk witte bloemetjes uit de rode lippen groeien. De unieke vorm trekt kolibries en vlinders aan die er weer voor zorgen dat de bloemen bestoven en dus voortgeplant worden. 

Niet alleen de rode lippen zijn opmerkelijk aan de plant, ook de hoogte is opvallend. De plant kan namelijk tot wel 3 meter hoog worden.

Nuttig plantje
Het schors en de bladeren worden ook wel als medicijn gebruikt door lokale bewoners. Ze zouden namelijk goed zijn om onder andere oorpijn en hoesten te genezen. Daarnaast gebruiken de Kuna-indianen, inheemse mensen in Panama en Colombia, deze bloem om de kortademigheid te genezen.

Headerfoto: Jailyn Mayran
Tekst: Marjolein Sintenie

Deel dit bericht