Gaat je plant dood? Breng 'm naar dit plantenasiel!

Een dierenasiel kennen we allemaal, maar wist je dat er ook plantenasielen bestaan? Juist ja: een plek waar je je plant naartoe kan brengen als je 'm niet (meer) kan of wil verzorgen. Fem en Esther uit Utrecht lappen ze weer voor je op, zodat ze klaar zijn voor een nieuw thuis. En ondanks dat de plantjes geen smekende puppy oogjes hebben, vliegen ze de deur uit.

Liefde voor de natuur

Van een verwaarloosde Palm op een stoeptegel tot een Begonia met veel te natte voetjes. Fem en Esther draaien hun groene handen er niet voor om. Planten die op het randje na de dood zijn, blazen zij met veel liefde, zorg en aandacht nieuw leven in. "Sommige planten vinden we op straat, maar steeds vaker komen mensen ook hun planten naar ons brengen", vertelt oprichtster Fem. 

 

Sinds de opening van Het Plantenhuis in 2014 is het een komen en gaan van asielplanten (al meer dan 2000!). Tussen al dat groen (of groen in wording) voelt het tweetal zich helemaal thuis. "De natuur is magisch mooi!"

Vallen en opstaan

De twee vrolijke dames, die het liefst de hele dag met hun handen in de aarde wroeten, zou je echte plantenguru's kunnen noemen. Maar het verzorgen van planten is "vallen en opstaan", volgens Fem. "Je moet veel lezen over planten en thuis veel uitproberen. Ik verplaats mijn planten altijd om te kijken waar ze het best kunnen staan", voegt Esther toe. Thuis heeft zij zelfs een ware orangerie, vertelt ze trots. Fem houdt zelf iets minder van een weelderige jungle in huis. "Ik heb vooral veel aloë vera en vetplanten, die zijn gemakkelijk te verzorgen. Eigenlijk ben ik gewoon superlui", lacht ze.

Denk aan wat de plant wil

"Mensen zetten vaak een plant ergens in hun interieur neer omdat ze 'm daar mooi vinden staan. Maar je kunt beter denken aan wat de plant wil", tipt Fem. Die cactus staat wellicht enig in je badkamer, maar de zonneaanbidder zal daar niet echt gelukkig zijn. En hoe je dan weet wat jouw groene vriend wil? "Google knows. Als je de naam van de plant weet, kun je opzoeken welke verzorging 'ie nodig heeft." 

Let op natte voetjes

Het is belangrijk dat het overtollige water in de bloempotten kan weglopen, anders kunnen de wortels van de plant gaan rotten. Boor daarom altijd een gaatje in de onderkant.. hoe mooi die pot ook is!

Gezinsuitbreiding

Krijgt jouw plant baby's? Stek ze dan! Wist je dat er zelfs ruildagen zijn om jouw stekje om te wisselen voor een andere?

 

Stekken kan heel simpel in een glaasje water. Hier ontdek je hoe.

Wil je een van de planten adopteren uit het plantenasiel? De prijzen op de stickers zijn een indicatie: een laag bedrag voor mensen met een klein budget en een hoger bedrag voor iemand die wat meer kwijt wil. "Op deze manier kan iedereen thuis een urban jungle creëeren."

 

Meer informatie over Het Plantenhuis? Kijk dan hier.

 

Fotografie en tekst: Lotte Wullems

Deel dit bericht