Grootheid Rossana Orlandi over haar voorliefde voor Dutch Design

Als je door haar ontdekt wordt, zit je gebakken. De Italiaanse Rossana Orlandi is een ware heldin in designland en wordt door velen aanbeden. Ondanks dat ze wereldwijd elk jaar honderden ontwerpen ziet, valt haar oog telkens weer op datgene dat uit ons kikkerlandje komt.

Een voorliefde voor Dutch Design
"Als ik een designer goed vind, vraag ik altijd naar de nationaliteit. Het maakt me niet uit of het door een man of een vrouw gemaakt is, het gaat me puur om waar ze vandaan komen. En bijna elke keer blijkt iemand Nederlands te zijn. Zelfs als ik die vraag stel wanneer ik in Australië of bijvoorbeeld Argentinië ben. Het antwoord is vaak: Dutch."

Orlandi vraagt zichzelf dan ook weleens af hoe dat toch komt. Waarom pikt ze ons er altijd uit? "Ik denk dat Nederlanders erg sterk zijn op het gebied van design omdat jullie ontwerpen functioneel zijn. Een stoel is dan ook goed in elkaar gezet en zal niet zomaar omvallen. Verder zien de designs er clean uit. If it's Dutch, then I love.

Piet Hein Eek
Rossana is al lange tijd een voorvechter van Dutch Design. Wij Nederlanders krijgen dan ook vaak een ereplekje in haar Spazio Rossana Orlandi-galerie tijdens de Salone del Mobile. Zo mag Piet Hein Eek elk jaar een eigen ruimte inrichten. Sterker nog: ze zijn goede vrienden en hij slaapt tijdens de Design Week zelfs bij Orlandi, "Piet is als een zoon voor mij", lacht ze. "Hij was een van de eerste ontwerpers die ik ontdekt heb. Het grappige is dat ik hem niet in Eindhoven heb ontmoet, maar in Stockholm." Ze zag zijn stand vanaf een afstand en was meteen verliefd. "Ik vond het prachtig, maar snapte niet meteen van welk materiaal het ontwerp gemaakt was. Ik raakte het aan en het was als een droom." Orlandi wist het dan ook zeker: ze kon Stockholm niet verlaten zónder het design van Piet Hein Eek. Het jaar daarna nodigde ze hem dan ook voor de eerste keer uit voor de Salone del Mobile. "En zo is ons liefdesverhaal gestart."

Eindhoven: hét designwalhalla
Eindhoven is natuurlijk dé designstad van Nederland. Voor Orlandi is het dan ook vanzelfsprekend dat ze daar vaker komt. "Ik woon in Eindhoven", grapt ze. "Ik ken de stad beter dan de mensen daar zelf." Zo ontdekte ze andere ook designer Maarten Baas, toen hij net afgestudeerd was aan de Design Academy. "Wat Maarten maakt, is echt kunst."

Tekst: Lotte Wullems

 

Deel dit bericht